تزریق پلاستیک
در ساخت پلاستیک استفاده از فرایند تزریق سبب تولید تعداد زیادی قطعات پلاستیک می شود. روش کار به این صورت است که ماده ذوب شده پلاستیکی، که هم قابلیت رنگ پذیری دارد و هم پر شدن توسط مواد افزودنی، در یک قالب تزریق می شود و بعد از خنک شدن به شکل قالب در می آید. امتیاز این روش به سایر روش ها قیمت پایین، درصد خطای کم و تولید انبوه است اما در کنار محاسن ذکر شده محدودیت هایی همچون هزینه بالای سرمایه گذاری و زمان طولانی پروسه را نیز دارد.
روش کار تزریق پرس
در قدم اول گرانول های پلاستیک خشک شده و به قیف تزریق می شود و همزمان مواد افزودنی، پودرها، پگیمنت های رنگی و … نیز اضافه می شود. بعد از قیف، بشکه تغذیه قرار دارد که مواد تزریق شده به آن در اثر حرارت دهی ذوب و ترکیب می شوند سپس مواد حاصل شده به وسیله پیچ چرخان به سمت قالب هدایت می گردد. با حرکت کردن تلمبه به جلو ماده مذاب به قالب تزریق می شود به طوری که هیچ فضای خالی باقی نماند. بعد از سرد شدن پلاستیک به شکل قالب درآمده و با بازکردن قالب می توان به محصول مورد نظر دست یافت. محصول ساخته شده در کانوایر یا مخزن نگهدارنده قرار می گیرد. مدت زمان این پروسه می تواند بین ۳۰ تا ۹۰ ثانیه متغیر باشد. اما حسن آن در این است که محصول بعد از خروج از قالب دیگر نیاز به پولیش کاری، پرداخت و … ندارد.
نمای شماتیک پروسه تزریق پرس
قالب گیری تزریقی
قالب گیری تزریقی برای مواد ترموست و ترموپلاستیک کاربرد دارد و حاصل آن مواد پلاستیکی تزریقی است. روش کار به این شرح است که مواد ذوب شده بعد از ترکیب شدن با مواد افزودنی توسط مارپیچی به درون قالب هدایت و بعد از سرد شدن و شکل گرفتن در قالب محصول، آماده استفاده می شود.
جنس قالب ها اصولا از آلومینیوم یا فولاد است و این قالب ها بسته به شکل محصول مورد نظر توسط مهندسین طراحی و ساخته می شوند و قابلیت ساخت محصولات بسیار کوچک تا بسیار بزرگ را دارند.
رایج ترین نوع ساخت پلاستیک همین روش ماشین تزریق است که در ادامه معرفی می شود.
آشنایی با ماشین تزریق
برای تولید قطعه تزریقی ساختار ساده ای شامل قیف تغذیه، مته مارپیچی تزریق و واحد حرارتی تعبیه شده است که بعد از تزریق پلاستیک از دهانه اسپرو به قالب، محصول نهایی آماده می شود. قالب ها توسط صفحات گیره ای نگه داشته می شوند که نیروی متفاوتی را اعمال می کنند اما این نیرو در طی فرایند ثابت می مانند. میزان این نیرو را مساحت قطعه تصویر شده تعیین می کند و هر اینچ مربع از این مساحت در ضریبی بین ۲ تا ۸ تن ضرب می شود تا نیروی نهایی محاسبه شود که عموما ۴ یا ۵ تن بر اینچ مربع است. میزان نیرو بستگی به نوع پلاستیک تزریق شده، ابعاد قطعه و مصرف نهایی آن نیز دارد.
فرایند ماشین تزریق پلاستیک
سیکل ۲ ثانیه تا ۲ دقیقه ای تزریق پرس شامل مراحل بستن، تزریق، خنک کردن و خروج قطعه است.
قالب گیری بادی
برای تولید پلاستیک های توخالی مانند بطری آب از این روش استفاده می شود که از سه روش قالب گیری بادی اکستروژن، قالب گیری بادی تزریق و قالب گیری بادی کشش تزریقی تشکیل شده است. روش کار به این صورت است لقمه اولیه که پلاستیک گرم شده است به شکل استوانه یک سر آزاد که هوا از آن عبور در می آید سپس این لقمه در قالب قرار می گیرد و باد آن را به داخل هدایت و به دیواره ها می چسباند. سپس بعد از سرد شدن قطعه نهایی جدا می شود.